Jdi na obsah Jdi na menu
 


27. 6. 2009

Kreslířské prostředky

 

V dnešní době máme k dispozici širokou škálu kreslířských prostředků. Základním, všestranným kreslícím nástrojem je tužka. Její náplň je z grafitu; vyrábí se v mnoha stupních tvrdosti a podle toho se také liší kreslená stopa. Pro kreslení je vhodný spíše „měkký“ konec škály, například od 8B (nejměkčí) do cca 2H. Pokud jste ještě nevyzkoušeli, doporučujeme v kresbě kombinovat tužky o různé tvrdosti: lépe se nám tak bude modelovat prostor.

Pastelky

Barevné pastelky používáme stejně jako grafitové tužky. Zvláštním případem jsou akvarelové pastelky, se kterými můžeme zacházet stejně jako s „obyčejnými“, akvarelové však vytvářejí měkčí stopu a lze je, jak název napovídá, rozmývat štětcem namočeným do vody a vytvářet efekty blížící se akvarelové malbě.

Pro kresbu větších formátů se hodí také lisovaný nebo přírodní uhel nebo rudka. Jejich stopa je velmi výrazná. Uhel tolik neulpívá na papíře jako jiné kresebné prostředky: lze jej rozmazávat a vytvářet přechody.

Uhly

Výslednou kresbu bychom proto měli zafixovat. Díky podobným vlastnostem někteří malíři kombinují uhel s pastelem. Pro velký formát (např. kresby figury v životní velikosti) doporučujeme přírodní uhly. Kresba jimi umožňuje expresi, což je u malby velkých rozměrů požitek. Přírodní uhel nabízí širokou škálu tahů, lze ho použít pouze v čistých liniích, rozmazávat nebo jím šrafovat.

Trpěliví a pečliví si oblíbí i kresbu tuší. Můžeme kreslit perem s vyměnitelnými násadkami (známe ze školy), technickým či kaligrafickým perem, husím brkem nebo např. exotickými bambusovými či rákosovými pery.

Tuš

Pokud máte chuť experimentovat, použijte méně obvyklé předměty, které zanechávají zajímavou stopu, třeba kartáček na zuby. Tuše můžeme různě ředit, používat různé barvy tuší a kresbu doplnit třeba i tahy štětcem. Zajímavá je kombinace více nástrojů v jedné kresbě.

Kreslit můžeme nejrůznějšími druhy pastelů a pastelových tužek.

Výčet prostředků ke kresbě je jenom příkladný, kreslit samozřejmě můžete, čím vás napadne, třeba propiskou, barevnými fixami atd. Pro přehlednost najdete hlavní kreslířské náčiní nástrojů v tabulce.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář