Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Temperové barvy jsou ředitelné vodou a mají vysoké krycí vlastnosti podobné akrylovým barvám. Na rozdíl od nich lze však temperu po zaschnutí znovu rozmýt. Zasychají rychle a po zaschnutí jsou spíše matné a bohužel nepříliš světlostálé; zasychání lze však regulovat přísadami. Patří k ekonomické třídě barev.

Temperové barvy

Temperové barvy se dostanou v tubách nebo kalíšcích, barvy z tub se míchají na dřevěných paletách. Tempery nejsou tak rozšířené jako olej nebo akryl a mnoho výrobců je nevyrábí. Můžeme s nimi malovat štětcem či použít špachtli, malovat hustou barvou či v barevných vrstvách, případně kombinovat s olejovými barvami. Jako podklad nám poslouží papír i dřevo.

S temperami se zachází obdobně jako např. s akrylovámi barvami.

Kvašové barvy
Kvaš (fr. gouache) je technika na pomezí akvarelu a tempery, z každého si bere to lepší. Konzistencí a vlastnostmi jsou kvašové barvy blízké temperám. Jsou krycí (obsahují přísadu krycí běloby) a vodou ředitelné. Jejich pojivo tvoří podobně jako u akvarelových barev arabská guma, díky níž vydrží barvy déle vláčné a po zaschnutí zesvětlají a zmatní. Lze s nimi krom papíru malovat i na pergamen, textilie či omítku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář