Jdi na obsah Jdi na menu
 


27. 6. 2009

Základní charakteristika malířských technik

 

Akryl
Akrylové barvy se prodávají v tubách či velkých kelímcích. Schnou velmi rychle, ředí se vodou a zvláštními přísadami. Štětce se vymývají vodou. Zaschlá barva se neotírá, je stálá a může být přemalována bez toho, aniž bychom ji porušili (znovu ji už nerozmyjeme). Akryl můžeme namalovat technikou impasto, tj. neředěná barva v silných vrstvách, i v tenkých lazurních vrstvách (podobně jako u akvarelu). Akrylové barvy jsou po zaschnutí vodě odolné a mírně tmavnou. Malovat jimi můžeme na různé podklady od papíru přes plátno, dřevo, kov, sklo až po stěny.

Olej
Olejové barvy schnou pomaleji (v závislosti na druhu a výrobci jsou NA DOTEK suché za cca 24 hodin až několik dní), malování proto vyžaduje dost času a trpělivosti. K míchání barev se používá terpentýn, olej a další přísady. Zaschlé barvy mohou být bez problému přemalovány. Mohou být používány v silných i lazurních vrstvách. Barvy jsou velmi bohaté a mají svou hloubku. Po zaschnutí ještě získávají na intenzitě. Jsou to barvy starých mistrů. Jejich trvanlivost v čase je velmi vysoká.

Akvarel
Akvarelové barvy se ředí vodou, štětce se vymývají vodou (a mýdlem). Prodávají se v tzv. pánvičkách nebo v tubách. Zaschlou malbu můžeme po rozmytí vodou znovu opravovat. I barvu vymáčknutou z tuby lze vodou znovu „oživit“. Akvarelové barvy jsou transparentní; malujeme jimi technikou překrývání suchých vrstev nebo mísením a rozpíjením mokrých vrstev barvy.

Pastel
Pastel se prodává ve formě lisovaných tyčinek. Barvy se míchají pouze na papíře (nikoliv na paletě), a to buď kladením přes sebe, různými typy šrafur nebo přímo mícháním. Nepotřebujeme štětce, nemusíme čekat na schnutí barev :-) Pastely lze také bez starostí používat v plenéru. Suché pastely je třeba na závěr zafixovat. Olejové pastely můžeme míchat či odstraňovat terpentýnem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář