Jdi na obsah Jdi na menu
 


27. 6. 2009

Co všechno vzít při rozhodování pro některou z technik v úvahu?

 

Náklady
Nejlevnější variantou je zřejmě akvarel nebo pastel. Chcete-li začít s akvarelem, pořiďte si sadu kvalitních barev v pánvičkách, alespoň 2 štětce různé velikosti a akvarelový blok. Nebo si kupte sadu pastelů (aspoň 36 barev, jinak toho moc nevyzkoušíte) a pastelový blok.

Složení
Jestli se rozhodnete pro olejomalbu, dejte pozor na složení ředidel a médií. Někteří lidé jsou na látky obsažené v ředidlech alergičtí (stejně tak pokud máte malé děti). Problémům s alefiemi a zápachem se vyhnete, koupíte-li si minerální líh bez zápachu nebo olejové barvy, které se ředí vodou. Kreslení měkkými pastely zase může produkovat jemný prach – u menších (mladých :-)) malířů pozor na vdechnutí. Prášek neodfukujte, raději jej smeťte jemným štětečkem nebo vysajte.

Obtížnost techniky
K malování olejů je potřeba velká příprava: natažení a ošetření plátna, namíchání barev s terpentýnem a jinými médii, musíte čekat mezi schnutím barevných vrstev atp. Proto bych tuto techniku nedoporučila úplným začátečníkům. Akryl je zajímavý prostředek i pro první kontakt s malbou. Kupte si spolu se sadou barev, štětci a vhodným podkladem (pro začátek stačí úplně papír) také přísadu pro zpomalování schnutí barev. Akvarelové barvy lze pro první kontakt s malbou velmi doporučit: nepotřebujete zvláštní média, plátna, ani oddělený ateliér. Můžete malovat třeba u kuchyňského stolu, nemáte-li vlastní pracovní místo. Ukápnutá barva se velmi jednoduše zlikviduje. Naproti tomu třeba ze suchého pastelu opadává prášek, proto se s pastely uchylte někam, kde nebude nepořádek tolik vadit. Pořídit si pastelové náčiní je velmi jednoduché. Technika vám může být blízká, protože lze kombinovat malbu s kresbou či výhradně pastely kreslit.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář