Jdi na obsah Jdi na menu
 


27. 6. 2009

Nevýhody malířských základních technik

 

Akryl
Schne velmi rychle. Pouze přidáním přísad zpomalujících schnutí nebo vlhčením vodou lze čas k práci s barvou prodloužit. Když jednou malba zaschne, nic s ní už nehne, ani opětovné rozmývání vodou. Proto je složité i vymývání palet a štětců, zaschne-li v nich barva.

Olej
Barvy obsahují směs rozpouštědel a olejů – pracujte proto ve větratelné místnosti. Barvy schnou dlouho, takže můžete využít mezičas a pracovat třeba na více obrazech najednou. Před závěrečným lakováním je lepší počkat několik měsíců, než je olejomalba dokonale suchá skrz naskrz. Štětce se čistí lakovým benzinem nebo podobným ředidlem (k dostání jsou i speciální čističe štětců pro olejové a akrylové barvy). Existují i olejové barvy ředitelné vodou, nejsou však tolik rozšířené.

Akvarel
Barvy jsou transparentní (ne krycí), je proto těžké opravit chyby, protože to, co jednou namalujete, už nevezmete zpět. Po zaschnutí barvy zesvětlují. Akvarelová bílá neexistuje, vznikne pouze vyhrazením bílého místa na papíru.

Pastely
Protože barvy se vzájemně nedají míchat před nanesením na papír, je lepší mít k dispozic širší barevnou škálu (čím více, tím lépe). Různé druhy a značky se liší svou tvrdostí/měkkostí. Měkké pastely mají větší tendenci se rozmazávat a pastelový prášek opadává z podkladu. Hotový pastel je proto třeba ochránit fixativem (barvy však po něm bohužel ztrácejí něco ze své zářivosti) nebo zarámováním za sklo.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář