Jdi na obsah Jdi na menu
 


27. 6. 2009

Akrylové barvy

 

Akrylové barvy jsou vyrobeny ze směsi pigmentů a syntetické pryskyřice a jsou založeny na vodní bázi, což je jejich hlavní výhodou a předností: jejich technické vlastnosti jsou podobné olejovým barvám, ale k ředění akrylových barev a vymývání štětců potřebujeme jen vodu. Zároveň mají tu vlastnost, že rychleji usychají. Váháte-li, zda s akrylem začít, jsou tu i další argumenty pro: nemusíte používat žádná nevábně vonící ředidla. Po zaschnutí jsou malby odolné proti vodě a neotírají se.

  Akrylové barvy

Na tomto místě se budeme věnovat akrylovým barvám určeným pro malbu. Mimo to se vyrábí i spousta univerzálních akrylových barev určených pro hobby použití, které využijeme například pro ubrouskovou techniku a jiné způsoby dekorování.

Akrylové barvy Pébeo

Malířské akrylové barvy můžeme pro hobby dekorování samozřejmě také použít, nedoporučujeme to však opačně - hobby barvami malovat na plátno apod.  Akrylové barvy se prodávají v tubách, velká balení v kelímcích. Chcete-li si akryl vyzkoušet, pořiďte si nejdříve paletu primárních barev, z nichž si sekundární barvy můžete sami namíchat. Později si můžete další odstíny dokupovat, je přece jenom pohodlnější si barvu vymáčknout z tuby, než ji pokaždé pracně míchat a strefovat se do správného odstínu.
Někteří výrobci (a to nejen u akrylových barev) rozlišují tzv. studentské (školní), studivé a umělecké (profesionální, mistrovské) barvy. Liší úrovní kvality a pochopitelně i ceny. Můžeme snad říct, že tzv. studiová kvalita barev je pro začínající amatéry vyhovující. Většinou je lepší investovat do kvalitnějších barev, abychom předešli zklamání z levných barev, jejichž vlastnosti nemusejí odpovídat ani průměru. Někteří výrobci dále vyrábí barvy s různými „efekty“, jako jsou např. barvy iridiscentní (duhové), fluorescentní (světélkující) nebo lesklé.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář